Om oss

Redan sommaren innan vi, Peder och Lotta, blev ett par odlade vi tillsammans på Björnhyltan. Lotta hade precis flyttat till familjens arvegård, som då var nyrenoverad och Peder kom till Ambjörnarp som ungdomsledare i frikyrkoförsamlingen. Ungdomar möts och hittar något roligt att göra tillsammans.


Lottas bakgrund med farmor och farfar på en granngård i Ambjörnarp. Mormors grönsaksodlingar och goda middagar, mammas recept på det som trädgården producerade är inspirationskällor för henne. I gårdsbutiken säljer vi mamma Anna-Lisas Svartvinbärssaft och mormor Esters Vinbärsgelé.Peder kommer från en lantbrukarfamilj i norra Småland. Redan som barn älskade han det som växer och sovrumsfönstret var alltid fyllt av sådant han ville provodla. Det var alltifrån krukväxtsticklingar, frösådda ”Blomman för dagen” till kaffe, bomull och banan, och så kaktusar förstås!


Gården som Peders familj arrenderade ägdes av äldre dam vid namn Viola. Hon hade en enorm park med blomsterrabatter, fruktträdgård och köksträdgård där Peder ofta fanns med vid rensning eller skörd. Många frågor besvarades och mycket inspiration fanns att hämta.


Både Peders morfar och farmor hade stora grönsaksodlingar i sina trädgårdar så han har nog fått odlandet både i arv och miljö…

På Björnhyltan tog det gemensamma odlandet fart när vi gifte oss sommaren 1990. Vi har alltid älskat att odla både blommor och grönsaker och det är fantastiskt att kunna fylla jordkällare och andra förråd så att man nästan är självförsörjande hela vintern. När vi båda var i 40-årsåldern och funderade över livet och framtiden kom idén och beslutet att börja odla för försäljning.


Sommaren 2002 var ett spännande provår som resulterade i en fortsatt verksamhet. Det blev uppenbart med en gång att vi behövde ett större växthus och sommaren 2004 fick vi möjligheten att köpa och plocka ner ett begagnat växthus i Limmared. Men eftersom stormen Gudrun blåste förbi blev uppbyggnaden lite försenad så sommaren 2007 odlade vi första året i vårt växthus.


Sedan dess har Trädgården vuxit och utvecklats till en besöksträdgård, där du kan finna det mesta som går att odla i vårt klimat och lite till. Vi har även satsat på en större sparrisodling och mycket blommor. Idag vill vi erbjuda en unik upplevelse, både i trädgården och Livsrummet, och ge möjligheter till fördjupad kunskap genom kurser, guidningar och konsultationer.


Vi hoppas att du ska uppleva det lika härligt här som vi, för vi njuter verkligen av att då o då mellan arbetspassen bara sitta ner en stund med kaffekoppen eller gå en sväng bland allt det växande. Skapelsen är ett underverk!

Vår vision

Ända sedan vi startade vårt företag har vår vision varit 3 ledord:

HELT — NATURLIGT — NÄRA

För oss är livet en helhet och allt hänger samman. Vårt inre liv hänger ihop med vårt yttre liv. Vi på vår gård och i vårt lilla sammanhang hänger samman med människor på hela vår jord.


Det vi gör av våra liv här, påverka hur människor kan leva på andra platser i världen. Våra förutsättningar hänger samman med hur generationer före oss förvaltat vår plats på jorden och vi ger förutsättningar för nästa generations livsvillkor.


Till allt detta kommer det ännu större perspektivet - att vi tror på en Gud som skaparen av hela universum och att han har gett oss i uppdrag att förvalta den åt honom. En god och underbar skapelse som vi får förmånen att leva i.


Allt detta gör att vi vill leva så HELT som möjligt, så att vår påverkan, vårt förvaltande, på alla plan gör gott för hela skapelsen, inklusive människan, så långt vi kan förstå…

Vi har alltid försökt att odla så enkelt och naturnära som möjligt.


Naturen är full av kretslopp som vi inser måste få finnas för att livet överhuvudtaget ska vara hållbart.


Fantastiska och ännu outforskade processer pågår runt allt levande, inte minst runt växternas liv i jorden. Processer som påverkar långt mer än vi anar.


Trots att forskningen inte förrän nu har fått upp ögon för vikten av att stödja jordens mikroliv med organiskt material, så har vi och många andra sett naturlig gödsel och giftfri odling som det bästa alternativet.


För att kunna odla så NATURLIGT som möjligt har vi idag en stor täckodling och tillför mycket organiskt material både i växthus, blomsterrabatter och grönsaksland.


Det vi säljer har vi valt att certifiera Ekologiskt och KRAV-märkt

Ett djupt behov hos oss människor är att få mötas, inte minst fysiskt. Det har pandemi-åren lärt oss.


Vi tror också att närheten mellan människor och till vår natur gör oss mer motiverade att hjälpa varandra, skapa hållbara relationer, hållbara liv och samhällen. Vilket är en förutsättning för vår gemensamma framtid.


Därför betyder NÄRA för oss att vi primärt odlar grönsaker för de som finns närmast oss geografiskt, men att vi sedan, i allt vidare cirklar ser, att vi kan få betyda något för människor som kommer hit för att njuta, inspireras eller lära sig något på de kurser, guidningar och konsultationer vi erbjuder.